Elektroauto īpašnieka jautājumi, izvēloties benzīna mašīnu

13

Saka jau, ka elektroauto īpašnieks uz iekšdedzes auto vairs neskatās. Tomēr, kā būtu, ja tas būtu jādara? Pie tam pirmo reizi?

Degvielas uzpilde

Degvielas uzpilde

Saka jau, ka elektroauto īpašnieks uz iekšdedzes auto vairs neskatās. Tomēr, kā būtu, ja tas būtu jādara? Pie tam pirmo reizi?

Nu jau Latvijā ir teju 4000 elektroauto, t.i., 4000 pieredzes stāsti. Dažiem elektroauto ir kā otrā mašīna ģimenē, citiem vienīgā, citiem pirmā vispār, citiem tā ir darba mašīna. Teju visi saskarās ar interesantiem jautājumiem no līdzcilvēkiem par šo izvēli. Dažreiz tie jautājumi ir tik smieklīgi, ka liekas, ka nevar saprast, vai atbildēt nopietni.

Tomēr kā būtu, ja situācija būtu apgriezta? Kā būtu, ja elektroauto īpašniekam būtu daudz jautājumu par iekšdedzes dzinēja auto ar fosilo degvielu. Tie varētu būt sekojošie:

1. Esmu dzirdējis, ka benzīnu nevar uzpildīt mājās kamēr guļ

Cik bieži tā ir jāuzpilda un vai ir informācija, kurās vietās Latvijā? Vai varētu nākotnē būt arī risinājumi degvielas uzpildei mājās? Vai tā ir taisnība, ka benzīns un dīzelis ir tik bīstami, ka to labāk uzpildīt tikai speciālā degvielas uzpildes stacijā, nevis mājās/darbā/lielveikalos/viesnīcās? Aplejoties it kā drēbes smird.

2. Vai ir taisnība, ka cilvēki var nozagt degvielu no uzpildītas automašīnas?

Man darbā kāds stāstīja – viņam ir benzīna mašīna. Tas neesot pārāk sarežģīti. Draugs man teica, ka izpūtēji sarūsē un izdeg caurumi, kā arī cilvēki nozogot to elementus reto materiālu dēļ. Un dažām mašīnām tek motoreļļa. Esmu manījis, ka zem viņa mašīnas uz stāvvietas paliek tāda kā maza tumša peļķe.

3. Vai tā ir taisnība, ka benzīns ir nedrošs?

Vai man iztukšot bāku pēc katras braukšanas? Benzīns ir uzliesmojošs un motorā to sadedzina vairākas reizes minūtē. Cik droši ir ar tādu braukt tik tuvu savām kājām? Vai ir kāds drošības mehānisms, kas aptur automašīnu no aizdegšanās? Vai naftas ieguve un pārstrāde benzīnā izraisa vides problēmas, konfliktus un lielus karus?

4. Vai benzīna automašīnā es varēšu atgūt degvielu atpakaļ, samazinot ātrumu vai braucot no kalna lejup?

Kad es bremzēju vai ripoju lejā pa kalnu ar elektroauto, es rekuperējot iegūstu atpakaļ daļu no elektrības. Vai kas līdzīgs ir iespējams ar benzīnu? Ja nē, vai ir kāds progress sagaidāms šajā jautājumā?

5. Kāds ir ziemas patēriņš?

Ir lasīts, ka elektroauto patērē vismaz 3 reizes mazāk enerģijas nekā iekšdedzes auto. Parasti ziemas laikā elektroenerģijas patēriņš palielinās par 20%. Par cik tas palielinās iekšdedzes auto?

6. Vai aizture starp pedāļa nospiešanu un paātrinājumu ir normāla?

Izmēģinājuma auto pie kāda no mašīnu dīleriem, ar kuru es pabraucu, ikreiz bija neliela aizture jaudas izdošanai no brīža, kad nospiedu akseleratora pedāli, līdz auto sāka paātrināties. Vai tas ir normāli un tā benzīna automašīnām ir jābūt? Bija arī neparasta skaņa no mašīnas priekšas ikreiz, kad nospiedu pedāli. Cik bieži ir jāeļļo, lai samazinātu to?

7. Kādas apkopes man būs jāveic un cik bieži?

Auto pārdevējs minēja eļļu motorā un zobsiksnas, kas regulāri jāmaina. Cik bieži un cik maksās šīs apkopes, un kas notiek ar veco eļļu. Runā, ka arī bremžu kluči nolietojas daudz ātrāk nekā elektroauto.

8. Vai es to varēšu droši darbināt garāžā?

Man patīk priekšsildīt mašīnu ziemā un atdzesēt vasarā pirms es braucu. Man teica, ka automašīnu slēgtā telpā, piemēram, garāžā, nevar darbināt, jo izplūdes gāzes mani nobeigs. Vai tā ir taisnība?

9. Vai tiešām ir tik dārgi braukt ar benzīnu?

Vai taisnība, ka iekšdedzes auto ekspluatācija esot dārgāka? Pilna bāka maksā aptuveni 100 €. Pilna uzlāde izmaksā starp 15 un 25 eiro, un arī citas izmaksas esot zemākas.

10. Vai es varēšu aizbraukt pie radiem Vācijā?

Lasīju, ka daudzās pilsētās jau aizliedz vai drīzumā aizliegs braukt ar iekšdedzes mašīnām. Vai ir taisnība? Vai tiešām tās tik ļoti piesārņo pilsētu gaisu?

11. Vai es kādreiz varēšu uzpildīt savu iekšdedzes automašīnu no saules?

Man mājās ir saules paneļi. Man patīk, ka saulainās dienās vismaz daļu no nepieciešamās elektroenerģijas es iegūstu no saules tepat. Vai ir iespējams saules enerģiju pārvērst benzīnā? Tad varētu uzlikt uz jumta saules paneli, kas uzpildītu bāku. Kaut gan, laikam labāk tomēr atstāt tukšu bāku, kad nebrauc…

Iedvesma no:

Ja rakstā pamanīji kļūdu, padod mums par to ziņu, iezīmējot ačgārno tekstu un nospiežot Ctrl+Enter. Paldies!

3.3 15 balsojumi
Raksta novērtējums
Pieraksties
Paziņojums no
guest
13 Komentāri
jaunākais
vecākais visbalsotākais
Iekšējās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
2222
2222
Viesis
15/03/2023 22:24

Ja man būtu tik daudz naudas, lai nopirktu auto, tad es tā vietā labāk nopirktu karieti, iejūgtu tur četrus zirgus un varētu ceļot cik vien tālu vēlos, tikai reizēm apstājoties pie zaļas pļavas, lai mani zirgi varētu paēst – tā vietā, lai riņķotu apkārt, meklējot uzpildes stacijas, kas pa visu pilsētu ir tikai viena vai divi gabali.
Šis stāsts neko neatgādina?

Andris
Andris
Viesis
13/02/2023 08:59

Es nekad nepirktu lietotu elektroauto, tur remontā var iegrābties uz jauna benzīna auto cenu.
Mums jau baksta mainiet auto ik pēc 10 gadiem, bet vai tad nav tieši otrādi, dabai saudzīgāk lietot jau to kas ir, nevis ražot jaunu it īpaši ražošanā nedraudzīgu elektroauto?

Andris
Andris
Viesis
13/02/2023 08:52

Par drošību aizdegties, tas tieši pie elektroauto, ja tas aizdegas un jūs esat mašīnā, tad izdzīvošanas % ir tuvu 0, elektroauto nereāli grūti nodzest un dūmi pārņem visu dažu sekunžu laikā.

Imants
Imants
Viesis
08/02/2023 07:38

Vai elektro auto var uzpildīt mežā?

Nā ču
Nā ču
Viesis
07/02/2023 13:32

Arī elektroauto tek eļļīte no reduktora un dzesēšanas šķidrums tiek motorā pēc kāda nobraukuma. Internetā jau servisi padalās ar veco elektroauto vainām,un tur naudiņas ripo smukas. Un tie vecie auto ir tikai knapi desmit gadi.

Aivars
Aivars
Viesis
Atbilde  Nā ču
07/02/2023 22:16

Tas būtu mazākais….ko EV saka kad ārā ir +30 grādi pēc Celsija?Batereja pārkarsusi,nelādējās.Un pēc gadiem pieciem kad sāks nobirt invertori,Leaf lietots invertors ap 15000nok.~1500€.Teslām elektro motorus maina tāpat kā riepas.Batereju pat pieminēt negribās.Un protams plānošana pirms tālāka brauciena…Piemirsu….ja netīšām kāda dabas katastrofa,pārrāvumi elektrotīklos,ko tad?Ar iekšdedzes dzinēju piebrauc pie kāda ekskavatora vai traktora,nolej degvielu un gāz tālāk.

Rinalds
Rinalds
Viesis
07/02/2023 12:34

Es jau esmu noguris no tā mīta par EV kā *otro* auto ģimenē… 🤦‍♂️
Kāda jēga auto ar augstu iegādes cenu un ļoti zemām ekspluatācijas izmaksām izmantot kā otro auto, nevis kā galveno ikdienas auto, uz kura uztin maksimumu kilometrus?!

Riepa
07/02/2023 12:25

Kaut kā baisi būtu ieksdedzes auto savām ikdienas vajadzībām izvēlēties. Ar EV ir videi un naudas makam drošāka braukšana. Vienīgi spiedīgos apstākļos, kara vajadzībām labi derētu arī benzīna bruņmašīna vai tanks.

Niks
Niks
Viesis
Atbilde  Riepa
07/02/2023 21:10

Protams, makam draudzīgākas, atskaitot to ka normālu degvielas mašīnu var zem 1000€ nopirkt un lietots EV kuram gandrīz garantēts ka baterija jāmaina maksā 5reiz vairāk, arī manuprāt videi draudzīgāk ir braukt ar 30 gadus atpakaļ ražotu mašīnu kura iespējams ka vēl 30 gadus ies, nevis katrus 10 gadus rakt litiju un ražot jaunu

HANS-PETER
HANS-PETER
Viesis
Atbilde  Niks
10/03/2023 12:09

Par 1000 eiro ir garantēti tikai lūžņi! Tādus lūžņus uz ielas vairs laist nedrīkst! Bojāta emisijas kontroles sistēma, bojāta zobsiksna, izplūdes gāze sarūsējusi un virsbūve drīz izjuks! Visur pil eļļa un saindē vidi! Automašīnas nav būvētas tā, lai tās kalpotu 30 gadus, nemaz nerunājot par ilgāku laiku! Diemžēl CSDD joprojām ir pārāk neuzmanīgs! Bet kurss ir nolikts pareizajā virzienā! Likumi kļūst stingrāki un īpaši jau uzrakstītās rindkopas lēnām tiek pildītas! Tā turpināt, un fosilā kurināmā cenai ir jāpaaugstinās, lai tā segtu piesārņojuma izmaksas! Mums nav aizvietojošas planētas, un cilvēkiem, kas dzīvo austrumos, tas lēnām jāsaprot!

13
0
Dalieties ar savām domām/komentējiet!x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: