SIA “Gaižēni” investē 700 000 eiro saules parku izbūvē Bauskas un Cēsu novadā

0

Investējot vairāk nekā 700 000 eiro, lauksaimniecības uzņēmums SIA “Gaižēni” izveidojis četrus saules parkus cūkkopības kompleksos Bauskas un Cēsu novados.

Gaižēni saules elektrostacija

Gaižēni saules elektrostacija (Publicitātes attēls)

Investējot vairāk nekā 700 000 eiro, lauksaimniecības uzņēmums SIA “Gaižēni” izveidojis četrus saules parkus cūkkopības kompleksos Bauskas un Cēsu novados. Ar pašu saražoto zaļo enerģiju tas spēs aizvietot līdz pat 30% no visa uzņēmuma gada elektrības patēriņa. Apjomīgais projekts realizēts sadarbībā ar energouzņēmumu “Enefit”, ziņo Bauskas Dzīve.

Projekta ietvaros uz SIA “Gaižēni” piederošās zemes Īslīces un Brunavas pagastā Bauskas novadā, kā arī Priekuļu pagastā Cēsu novadā izbūvēti četri saules parki ar kopējo sistēmas jaudu 0,7 MW. Saules parki ik gadu saražos ap 800 MWh zaļās enerģijas uzņēmuma pašpatēriņam. Lielākās no četrām saules sistēmām uzstādītas Bauskas novada Brunavas un Īslīces pagastos.

Elektrība ir viena no mūsu uzņēmuma nozīmīgākajām izmaksu pozīcijām, tāpēc mums ir svarīgi dažādot enerģijas veidus, lai nodrošinātu ražotnes nepārtrauktu darbību un tādā veidā sekmēt konkurētspēju nākotnē. Pateicoties saules saražotajai elektroenerģijai, ik gadu vidē nenonāks vairāk nekā 260 tonnas CO2 izmešu.

SIA “Gaižēni” valdes loceklis Alekss Skovgārds Rasmusens

Pašu saražotā elektrība tiks izmantota katrā no kompleksiem atsevišķi, galvenokārt ventilāciju sistēmu darbības un barības sagatavošanas procesa nodrošināšanai, kas ir vieni no energoietilpīgākajiem procesiem visās lokācijās.

Saimniecības pieeja saules parku izbūvē ir vērienīga un kompleksa, jo visi četri saules parki, kas atrodas dažādos Latvijas reģionos, tika izbūvēti vienlaicīgi. Tādā veidā optimizētas gan projekta izmaksas, gan iegūta tūlītēja atdeve no saules parkiem. “Gaižēni” ir veiksmīgs ilgtspējīgas zaļās enerģijas piemērs, kas parāda, ka arī tradicionālās nozarēs kā lopkopība un lauksaimniecība, izmantojot energoefektīvus un videi draudzīgus risinājumus, iespējams vairot sava uzņēmuma energoneatkarību no svārstīgajām elektroenerģijas cenām.

“Enefit” valdes loceklis Rihards Kotlers

Lai efektivizētu un modernizētu saimniecību, uzņēmums katru gadu investē līdzekļus ilgtspējīgos risinājumos.

Mēs domājam desmit gadu perspektīvā, aktīvi sekojam līdzi prasībām, kas būs jāievēro nākotnē, lai jau šodien veiktu nepieciešamos ieguldījums. Pēdējo gados esam investējuši ne tikai saules parku izveidē, bet arī vairākos citos ilgtspējīgos risinājums, tostarp siltuma rekuperācijas sistēmā.

SIA “Gaižēni” valdes loceklis Alekss Skovgārds Rasmusens

Ja rakstā pamanīji kļūdu, padod mums par to ziņu, iezīmējot ačgārno tekstu un nospiežot Ctrl+Enter. Paldies!

0 0 balsojumi
Raksta novērtējums
Pieraksties
Paziņojums no
guest
0 Komentāri
jaunākais
vecākais visbalsotākais
Iekšējās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
0
Dalieties ar savām domām/komentējiet!x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: