Atklāta lielākā saules elektrostacija Rīgā

0

Uzņēmums “Latvenergo” projekta “SES 100 MW” ietvaros atklājis 13,44 MW saules elektrostaciju – Jaunciema saules elektrostaciju.

Jaunciema SES atklāšana

Jaunciema SES atklāšana (Publicitātes attēls)

Uzņēmums “Latvenergo” projekta “SES 100 MW” ietvaros atklājis 13,44 MW saules elektrostaciju – Jaunciema saules elektrostaciju.

Jaunciema saules elektrostacijas (SES) uzstādītā jauda sasniedz 13,44 MW – šī ir lielākā saules elektrostacija Rīgā, kas reāli uzsāk darbu. Prognozētais gada ražošanas apjoms ir 12 477 MWh, kas nodrošinās būtisku zaļās enerģijas apjomu elektroenerģijas tirgū.

Kā norāda uzņēmumā, Jaunciema SES ir nozīmīga Rīgai ne tikai sava apjoma dēļ – tā ir izbūvēta iepriekš degradētā un piegružotā teritorijā. Zemes vienība, kuras platība ir 16,9 ha, pirms SES izbūves bija pamesta un aizaugusi, ar nelīdzenu reljefu dzelzceļa uzbērumu vietās. Šajā SES teritorijā savulaik glabāja kūdru TEC-1 darbībai.

Šogad pārkāpsim 1000 MW atjaunīgo resursu projektu slieksni Baltijā, kas saražos 1,7 GWh elektroenerģijas jeb apmēram 1/4 no Latvijas patēriņa.

Mārtiņš Čakste, AS “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs

“Latvenergo” šobrīd Baltijas valstīs ir atklāti 15 saules parki ar kopējo jaudu 98,54 MW – Latvijā seši parki ar 44,2 MW, Lietuvā – seši ar 29,6 MW un Igaunijā trīs parki ar 24,7 MW jaudu.

Jaunciema SES
Jaunciema SES (Publicitātes attēls)

Saules enerģijas ražošanas jaudu attīstība ir vitāli svarīga Latvijas elektroapgādei, jo elektrības patēriņš vasaras periodā pieaug, taču līdz šim valstī gada otrais un trešais ceturksnis ir ar zemāko vietējo enerģijas izstrādi. Saules enerģijas izstrāde vietējās ražotnēs ļaus palielināt neatkarību no importa enerģijas svārstīgajām cenām, kā arī mazinās starpvalstu savienojumu vasaras remontdarbu ietekmi uz gala cenām Latvijas klientiem, skaidro “Latvenergo”.

Saules parkā ir uzstādīti 20 528 saules paneļi un 57 invertori, kas kopā ar četrām apakšstacijām nodrošina efektīvu un stabilu enerģijas ražošanu.

“Latvenergo” koncerna mērķis ir līdz 2030. gadam attīstīt atjaunīgās enerģijas ražošanas jaudas 2,3 GW apmērā visā Baltijā. Būtisku daļu no tā veido saules elektrostacijas (SES).

Ja rakstā pamanīji kļūdu, padod mums par to ziņu, iezīmējot ačgārno tekstu un nospiežot Ctrl+Enter. Paldies!

0 0 balsojumi
Raksta novērtējums
Pieraksties
Paziņojums no
guest
0 Komentāri
jaunākais
vecākais visbalsotākais
Iekšējās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
0
Dalieties ar savām domām/komentējiet!x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: