Latvijā atklāta viena no lielākajām PET pudeļu pārstrādes rūpnīcām Ziemeļeiropā

1

Jaunās rūpnīcas izveidē “Iterum” investējis vairāk nekā 10 miljonus eiro, savukārt kopējās investīcijas sasniedz vairāk nekā 35 miljonus eiro.

Iterum pārstrādātā plastmasa

Iterum pārstrādātā plastmasa (Publicitātes attēls)

Olainē atklāta AS “Iterum” (iepriekš “PET Baltija”) jaunā rūpnīca – viena no lielākajām Ziemeļeiropā – ar plānoto pārstrādes jaudu 80 000 tonnu gadā jeb par aptuveni 30% vairāk, nekā bija iespējams nodrošināt uzņēmuma iepriekšējā ražotnē Jelgavā.

Ņemot vērā Eiropas Savienības (ES) noteiktos klimatneitralitātes un “Zaļā kursa” mērķus, tās dalībvalstīs turpmākajos gados būtiski palielināsies atkritumu pārstrādes loma. Kamēr ES vadošās valstis – Vācija, Slovēnija, Austrija, Nīderlande u. c. – spēj pārstrādāt vidēji 65% radīto atkritumu, Latvija sasniedz nepilnus 50%.

Aprites ekonomikas principu īstenošanā, pirmkārt, mēs runājam par kvalitatīvas un ilgi lietojamas preces ražošanu. Otrkārt, arī par atkritumu pārstrādes procesā iegūtu izejvielu izmantošanu tās ražošanā. Aprites ekonomikas modelis tautsaimniecībai nāk ar izaicinājumiem, tomēr tās ir arī iespējas pārvērst atkritumus par izejmateriāliem, kas ir pieprasīti tirgū.  Aprites ekonomikā tiek  mazināts produkta kaitējums videi un arī cilvēku veselībai visā produkta dzīves ciklā – sākot no izejvielu ieguves līdz ražošanai, iepakošanai un transportēšanai, līdz pat patērētājam. Neaizmirstot par atkritumu pārstrādi. Jaunā ražotne ir spilgts piemērs kā  aprites ekonomikā, atkritumus padarīt par vērtīgu resursu. Aprites ekonomikai ir jākļūst par Eiropas ekonomikas pamatu.

Klimata un enerģētikas ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Irbe
Iterum PET pāŗstrādes rūpnīca Olainē
Iterum PET pārstrādes rūpnīca Olainē

Turpinot paplašināt atkritumu pilna cikla apriti Latvijā un ārpus tās, “Eco Baltia” PET pudeļu pārstrādes uzņēmums “ITERUM” atklāj jaunu rūpnīcu Olainē. Jaunatklātā rūpnīca būs viena no lielākajām un modernākajām PET pārstrādes ražotnēm Ziemeļeiropā un viena no lielākajām industriālajām ēkām Latvijā, kuras kopējā iekštelpu platība sasniegs aptuveni 30 000 kvadrātmetru, bet āra platība – aptuveni 40 000 kvadrātmetru.

Jaunās “ITERUM” rūpnīcas izveide ir viens no “Eco Baltia” pēdējo gadu vērienīgākajiem attīstības projektiem, kura galvenais mērķis ir kāpināt PET granulu ražošanas jaudas un nodrošināt nepieciešamos apstākļus turpmākai attīstībai, nostiprinot mūsu tirgus daļu Eiropas tirgū. Pēdējos gados esam īstenojuši strauju “Eco Baltia” uzņēmumu attīstības kursu Baltijā un ārpus tās, kā arī līdztekus organiskai izaugsmei esam iegādājušies vairākus uzņēmumus, lai paplašinātu savu pakalpojumu klāstu. “ITERUM” jaunā rūpnīca būs būtisks solis uz priekšu grupas izaugsmē, nodrošinot trīsreiz lielāku ražošanas jaudu nekā pirms desmit gadiem un par 30% vairāk, nekā tas bija iespējams ražotnē Jelgavā. Tas ļaus mums ievērojami kāpināt ES noteikto mērķu izpildi.

AS “Eco Baltia” valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs

Rūpnīcā uzstādītas Latvijā unikālas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kas ļauj būtiski samazināt ķīmisko vielu patēriņu notekūdeņu attīrīšanas procesā. Izveidota efektīva gaisa rekuperācijas sistēma, kas paredz arī to, ka PET kausēšanas procesā radītais siltumenerģijas pārpalikums tiks izmantots ēkas apsildei. Jaunajā rūpnīcā būs vairāk nekā 250 darba vietu, īpašu uzmanību pievēršot darbinieku labbūtībai un darba vides ilgtspējai.

AS “ITERUM” valdes priekšsēdētāja Jūlija Zandersone pauž, ka ilgtspēja ir viens no galvenajiem pīlāriem rūpnīcas darbībā, vienlaikus prioritāti vēršot uz gala produkcijas kvalitāti, ko Latvijas ražotājs spēj piedāvāt starptautiskajā tirgū: 

Teju 100% mūsu ražotās produkcijas tiek eksportēta. Galvenās noieta valstis ir Lietuva, Vācija, Somija, Polija un citi pasaules reģioni. Lai arī Latvija uz citu Eiropas valstu fona teritoriāli ir neliela, varam lepoties, ka PET pārstrādes ziņā ar augstas kvalitātes produkciju mēs spējam sasniegt pat 5% šī tirgus daļas. Ticam, ka jaunā “ITERUM” rūpnīca ir jauns solis PET pārstrādes turpmākai attīstībai, mērķējot savu tirgus daļu palielināt vēl vairāk.

AS “ITERUM” valdes priekšsēdētāja Jūlija Zandersone

Projektu “Eco Baltia” īstenojis ar “INVL Baltic Sea Growth Fund” atbalstu un sadarbībā ar pašmāju industriālo parku attīstītāju SIA “Piche”. Savukārt iekārtu piegādātāji ir vieni no modernāko risinājumu izplatītājiem, no kuriem viens ir Austrijas ražotājs “Starlinger”. Eiropā šāda līmeņa iekārtas uzstādītas vēl tikai divās ražotnēs, bet pasaulē – desmit. Tādējādi rūpnīca arī tehnoloģiski būs viena no modernākajām PET pārstrādes rūpnīcām Eiropā un pasaulē.

Ja rakstā pamanīji kļūdu, padod mums par to ziņu, iezīmējot ačgārno tekstu un nospiežot Ctrl+Enter. Paldies!

0 0 balsojumi
Raksta novērtējums
Pieraksties
Paziņojums no
guest
1 Komentārs
jaunākais
vecākais visbalsotākais
Iekšējās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
Eba Nuty
Eba Nuty
Viesis
27/10/2024 10:20

Jelgavas smirdoņu slēgs?

1
0
Dalieties ar savām domām/komentējiet!x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: