Kur palikušas visas bezmaksas uzlādes Latvijā?

0

Lai gan vēl ir dažas vietas, kas joprojām piedāvā bezmaksas elektroauto uzlādes vietas, to skaits ir krietni sarucis pēdējos gados.

Inblanace grid uzlādes stacija Akropole Rīga

Inblanace grid uzlādes stacija Akropole Rīga stāvvietā (Publicitātes foto)

Lai gan vēl ir dažas vietas, kas joprojām piedāvā bezmaksas elektroauto uzlādes vietas, to skaits ir krietni sarucis pēdējos gados.

Vēl pirms dažiem gadiem Latvijā bija elektroauto leiputrija. Valsts mēroga uzlādes tīkls e-mobi bija pieejams bezmaksas, kas nozīmēja, ka daudzi pierada pie tā, ka uzlādei jābūt ir bezmaksas. Ne tikai e-mobi bija par brīvu, sākumposmā bezmaksas uzlāde bija izplatīta parādība daudzās vietās, vilinot autovadītājus ar solījumu par bezmaksas uzlādi saviem transportlīdzekļiem, piemēram, Jaunajā Teikā vai t/c Akropole Rīga. Tomēr, elektroauto skaitam pieaugot, ir notikušas ievērojamas pārmaiņas, un maksas uzlādes ir kļuvušas par normu, nevis izņēmumu.

No bezmaksas uz maksas

Ir pagājuši tie laiki, kad bija daudz bezmaksas uzlādes staciju. Mūsdienās lielākajā daļā uzlādes staciju lietotājiem ir jāmaksā par patērēto elektroenerģiju vai laiku (pagaidām vēl tikai par vienu vai otru nevis abiem). Lai gan bezmaksas uzlādes dažviet joprojām ir pieejamas, tās pārsvarā tiek izmantotas mārketinga nolūkiem, lai atzīmētu jaunu uzlādes vietu atvēršanu. Piemēram, Virši, atverot jaunu uzlādes vietu, dažas dienas no atvēršanas brīža sniedz bezmaksas uzlādi un kafiju, bet Eleport uz vairākām dienām sniedz uzlādi par samazinātu cenu.

Virši uzlādes stacija
Virši uzlādes stacija (Publikācijas attēls)

Maksas uzlādes priekšrocības

1. Palielināta pieejamība

Viens no galvenajiem iemesliem pārejai uz maksas uzlādes pakalpojumu ir nepieciešamība samazināt sastrēgumus un nodrošināt godīgu piekļuvi uzlādes infrastruktūrai. Ieviešot maksājumu sistēmas, operatori var atturēt no ilgstošas ​​stāvēšanas uzlādes stacijās, novēršot “lādētāja nokaušanu” un palielinot pieejamību vairāk vadītājiem. Piemēram, pie IKEA bezmaksas uzlādes nereti ir pilns un cilvēki ir gatavi gaidīt rindā uz bezmaksas, bet izteikti lēno uzlādi. Starp citiem elektroauto īpašniekiem un ne tikai ir jau manāma zobošanās, ka cilvēks ir gatavs samaksāt vairākus tūkstošus eiro, lai varētu gaidīt un ietaupīt dažus eiro (tipiska uzlādes sesija izmaksā aptuveni 6€).

2. Uzturēšanas un apkopes nodrošināšana

Uzlādes staciju tīkla uzturēšana rada izmaksas par uzstādīšanu, apkopi un jaunināšanu. Iekasējot maksu par šo iekārtu izmantošanu, operatori var gūt ieņēmumus, lai kompensētu šos izdevumus, nodrošinot, ka infrastruktūra joprojām ir labi uzturēta un darba kārtību visu elektroauto lietotāju labā.

Genesis GV60 uzlādējas pie Eleport uzlādes stacijas SKY Berģos
Eleport uzlādes stacija SKY Berģi (Publicitātes attēls)

Skats nākotnē

Lai gan pāreja uz maksas uzlādi var iezīmēt laikmeta beigas, kurā bija daudz siera, tas arī liecina par nozares nobriešanu. Izmantojot maksas pakalpojumus, ieinteresētās personas var izveidot ilgtspējīgu ekosistēmu, kas atbalsta elektriskās mobilitātes izaugsmi, vienlaikus nodrošinot uzlādes infrastruktūras ilgtermiņa dzīvotspēju.

Latvijā esošās uzlādes stacijas
Latvijā esošās uzlādes stacijas (ekrānuzņēmums no PlugShare vietnes)

Tā kā EV uzlāde turpina attīstīties, iespējams, arvien vairāk tiks pievērsta uzmanība maksājumu modeļiem, veicinot inovācijas un efektivitāti nozarē. Galu galā virzība uz maksas uzlādes vietām ir pozitīvs solis ceļā uz izturīgāku un elastīgāku EV uzlādes tīklu.

Ja rakstā pamanīji kļūdu, padod mums par to ziņu, iezīmējot ačgārno tekstu un nospiežot Ctrl+Enter. Paldies!

5 1 balsojums
Raksta novērtējums
Pieraksties
Paziņojums no
guest
0 Komentāri
jaunākais
vecākais visbalsotākais
Iekšējās atsauksmes
Skatīt visus komentārus
0
Dalieties ar savām domām/komentējiet!x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: