Brīva vieta reklāmai

Uzlādēts

Tavs ceļvedis atjaunojamajā enerģijā

Ziemassvētku mielasts

Ko darīt ar Ziemassvētku pārpalikumiem?

2018. gada 26. decembris

Zirņi un cepetis, kūkas un salāti. Svētku galdā ir ieguldīts daudz laika un naudas. Būtu žēl to visu, kas palicis pāri, izmest ārā.

Uztaisīji pārāk daudz pelēko zirņu, pārāk daudz pīrāgu un piparkūku, atvēri pārāk daudz vīna pudeļu? To visu vari droši likt iekšā saldētavā un notiesāt vakaros, kad roka vairs neceļas neko sarežģītu gatavot! 

Cepta vista

Ziemassvētkos daudzi ir pieraduši pārkrāmēt galdus. Uz galdiem tiek likts ievērojami vairāk kā citus vakarus un tas ir viens no iemesliem, kāpēc decembrī pārtikas atkritumu skaits dubultojas.

Tā vietā, lai svētku galda pārpalikumus izmestu miskastē, tos sasaldē. Var likties ļoti pārsteidzoši, cik daudz no Ziemassvētkiem var sasaldēt un izmantot vēl mēnešiem ilgi. Tas ir ne tikai labāk videi, bet arī ekonomiski izdevīgi un ietaupa laiku.

Sasaldē Ziemassvētkus

Saldētas avenes

Pirms darbu uzsākšanas nodrošini sevi ar noslēdzamiem traukiem un saldēšanas maisiem. Zemāk ir daži padomi saldēšanai:

  • Jo svaigāks ēdiens tiek saldēts, jo labāks tas būs, kad to atsaldēs. Tāpēc ir svarīgi sākt iesaldēt pēc iespējas ātrāk.
  • Sasaldē ēdienu ēdienreižu porcijās. Labāk, lai ir vairāki mazāki trauciņi ar ēdienu kā viens liels, kuru vēlāk būs ilgi jāatsaldē un kura saturu nevar apēst vienā piegājienā. Kad ēdiens ir atsaldēts, to nevajadzētu likt atpakaļ saldētavā.
  • Iesaiņo ēdienu kārtīgi, lai izvairītos no saldētavas piedeguma. Ēdiens, kas ir tā skarts, vēl ir ēdams, bet tas negaršo vairs tik labi.
  • Marķē sasaldēto ēdienu, lai izvairītos no situācijas, kurā neesi pārliecināts vai tiek atsaldēti dārzeņi vai zivs. Datums arī būtu noderīgs, lai varētu izvērtēt, kuru ēdienu vajag ēst vispirms.
  • Atdzesē ēdienu pirms liec to saldētavā un neliec pārāk daudz istabas siltuma traukus saldētavā vienlaicīgi. Izmanto ledusskapi, lai tos atdzesētu.
  • Saldētavas strādā visefektīvāk, kad tās ir pilnas. Jo vairāk tur ieliksi, jo labāk.

Gaļa

Cūkgaļa

Cūkgaļa

Atdali cūkgaļu no kaula un sagriez to mazās porcijās pirms iesaiņošanas. Pēc tam ievieto šīs porcijas maisiņos vai traukos, kurus var ērti atvērt un aizvērt. Sasaldējot cūkgaļu, tā var nedaudz zaudēt savu tekstūru. Saldētavā cūkgaļa var droši stāvēt līdz divām nedēļām.

Kaulu var izmantot zupām.

Tītars

Tītaru var sasaldēt un vēlāk pagatavot līdzīgi kā gatavotu vistu. Atdali gaļu no kauliem pirms saldēšanas. Arī šos kaulus var izmantot priekš zupas.

Jūras veltes

Jūras veltes noteikti vislabākās ir tad, kad tās ir svaigas, tāpēc vēlams arī būtu tās apēst pagatavošanas dienā. Izņēmumi var būt kūpinājumi vai cita veida izstrādājumi, kas ir paredzēti ilgai stāvēšanai ledusskapī.

Laša fileja

Citi gaļas ēdieni

Ja jērs, liellops vai vista tika likta uz svētku galda, pārpalikumus par sasaldēt līdzīgi kā tītaru vai cūkgaļu. Vislabāk saldētavā saglabāsies krāsnī ceptā gaļa, bet arī citādāk pagatavota gaļa noteikti būs laba, tikai nedaudz pažuvusi. Atsaldējot, pārliecinieties, ka gaļa ir tik karsta, ka kūp.

Piedevas

Dārzeņi

Cepti dārzeņi var tikt sasaldēti vēlākai ēšanai. Atkarībā no dārzeņu veida, saldēšana var izmainīt to tekstūru pēc atsaldēšanas. Tos vēlāk var izmantot sacepumos, zupās vai mērcēs.

Dārzeņi

Kartupeļi

Kartupeļi neatkarīgi no pagatavošanas veida var tikt saldēti. Ja tomēr negribas tos saldēt vai saldētavā nav vietas, var no tiem pagatavot kartupeļu salātus.

Maize

Pat ja maize ir nedaudz apkaltusi, to var droši likt saldētavā. Vēlāk no tās varēs uztaisīt ķiploku grauzdiņus, rīvmaizi vai maizes zupu.

Salāti

Ja sasaldēsi zaļos salātus, tad attapsies ar ūdeņainu masu. Tāpēc saldēt tos nav ieteicams. Salātus vislabāk ir ēst svaigus.

Mērces

Sasaldē mērces saldētavā ledus kubiciņu vietā, lai tajās reizēs, kad gatavosi varētu to ērti pielikt klāt. Tas attiecas arī uz dzērveņu mērci.

Deserti

Kūkas

Kūka

Kūkas var ilgi stāvēt saldētavā. Sagriez tās mazākos gabalos un izbaudi līdz nākamajam gadam.

Pudiņš

Līdzīgi kā kūkas, arī pudiņu var ilgi glabāt ledusskapī un būtu vēlams to pirms tam sadalīt porcijās.

Putukrējuma kūkas

Diemžēl, tādas kūkas kā Pavlova nav ieteicams saldēt. Tāpēc ar tām var uzsākt nākamo dienu brokastu vietā.

Ogas un augļi

Ogas un augļus saldētavā var likt gan svaigus, gan nedaudz mīkstus. Vēlāk šīs garšīgās dabas veltes var izmantot smūtijiem, mērcēm vai ievārījumiem.

Piparkūkas

Cepumi un piparkūkas

Ja tie pašam nav uz kārā zoba, arī šos produktus var likt saldētavā un izcelt, kad ierodas ciemiņi.

Citi ēdieni un dzērieni

Olu dzeltenums

Nezini, kur likt pāri palikušo olu dzeltenumu? To var sasaldēt. Pirms saldēšanas gan tas ir jāiesāla vai jāsamaisa ar cukuru, lai neveidojas želeja.

Vīna pudele starp vīnogām

Vīns

Neizdzertais vīns var tikt sasaldēts, lai to vēlāk izmantotu ēdienu gatavošanā. Pirms saldēšanas vīns jāielej ledus trauciņos, lai to varētu ērti lietot.

Smēriņi

Tādas mērces kā humuss un pesto var droši saldēt, bet jābūt uzmanīgam ar tām mērcēm, kurās ir piena produkti, jo pēc atsaldēšanas var notikt slāņošanās.

Avots: lovefoodhatewaste.co.nz

Ābols sniegā

Kārlis Mendziņš

Atrasts mētājamies pie elektroierīcēm. Mīlestība pret jaunajām lietām izaugusi kopā ar bakalaura grādu elektroinženierzinātnēs. Brauc ar elektromobili kopš 2017. gada bargās ziemas (-30°C) un kopš tā laika ne reizi nav noslāpis.
Kārlis Mendziņš
  • 10
    Shares

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *